piątek, 28 października 2011

Muffinki korzenne z jabłkami i orzechami

Faktycznie, udały się. Więcej przy nich pracy, niż przy innych przepisach muffinkowych, ale najwyżej o 10 minut. W stosunku do podstawowego czasu, czyli ok. 20 minut, to wzrost o 50% - nie można więc udawać, że go nie ma:) Smaku nadaje orzechowo-cukrowa posypka, a miękkie jabłka w środku przyjemnie rozpływają sie w ustach. Upieczone muffinki nie są zbyt słodkie, więc nie należy żałowac cukru na wierzchu. Opłaci się.
Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki".

Jabłka, orzechy, jesień...

MUFFINKI KORZENNE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowejpół szklanki jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)3 łyżki roztopionego masła
1 jajko
3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

posypka:
1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich (ja użyłam migdałów)
kilka łyżek cukru demerara

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy zawartości obu misek, na końcu dodając jabłka. Wymieszać niezbyt dokładnie.  Ciasto włożyć do  papilotek. Na wierzch każdej muffinki rozsypać cukier i posiekane orzechy. Piec 20-25 minut w 190 stopniach, wystudzić na kratce.



3 komentarze: