Męczyła mnie długo zamrożona puszka maku, która została z rogalików. Dlatego zrobiłam ten makowiec - pewnie w innych okolicznościach przyrody byłby na końcu listy ciast do spróbowania. Nie przepadam za ciastem drożdżowym (zwłaszcza za wyrabianiem :), jednak po raz kolejny stwierdzam, że uprzedzenia to największy wróg w kuchni. Zrobiłam to ciasto z połowy podanych niżej składników, ale na większą ilość też na pewno znaleźliby się chętni. Na czele ze mną. Mak kojarzy mi się wciąż ze świętami, tak jak pomarańcze. Chyba jestem ostatnim pokoleniem pamiętającym niedobory owoców w sklepach.
MAKOWIEC WARSTWOWY Z WIŚNIAMI
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
180 ml letniego mleka
180 ml letniego mleka
150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
6 żółtek
42 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki spirytusu
1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
skórka pomarańczowa
2 słoiczki dżemu wiśniowego niskosłodzonego, z całymi wiśniami
Składniki na ciasto drożdżowe zagnieść, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części i rozwałkować na wielkość blachy o wymiarach 25x42 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód kładziemy warstwę ciasta, słoiczek dżemu i połowę masy makowej. Przykrywamy drugim płatem ciasta, na to drugi słoiczek dżemu i reszta masy makowej. Na górę wykładamy ostatni płat ciasta.
Pycha:) Podoba mi się ten dodatek dżemu do makowca:)
OdpowiedzUsuńPrawie dżemu nie czuć, ale przełamuje słodycz maku.
OdpowiedzUsuńnie jadłem, nie wiem, mi się nie proponuje:)
OdpowiedzUsuń