poniedziałek, 3 października 2011

Czekoladowa babka


Jesień, jesień...melancholijnie, chłodno, ale jeszcze słonecznie. Już niedługo pojawią się mgły, wiatry i szeleszczenia liśćmi. I bardzo dobrze, ja tak lubię. Dużo czasu na wieczorne pieczenie. 
Dzisiejsza babka czekoladowa jest banalnie prosta do zrobienia i niebanalnie smaczna. Najlepszym dowodem jest jej tajemnicze zniknięcie w ciągu 24 godzin. Bez śladu.



BABKA CZEKOLADOWA
 
 
 
 
 
1 tabliczka  gorzkiej czekolady 
3 łyżki mleka 
15 dag miękkiego masła 
15 dag cukru 
3 jajka 
20 dag mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka kakao




Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Wlewamy czekoladę i miksujemy jeszcze przez chwilę.W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodać do masy i wymieszać dokładnie łyżką.Piec około 40 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Moja forma z kominkiem miała 25 cm. średnicy w najszerszej części.




Zestaw na jesienne wieczory

3 komentarze:

  1. jesień bardzo pysznie kojarzy mi się z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda rewelacyjnie. To idealna propozycja na nadchodzące pochmurne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto czekoladowe dobrze robi na sercu i żołądku każdą porą, ale jesień ma to do siebie, że wyłania jego wszystkie walory :)
    Ciekawe jakby smakowało Twoje ciasto z masą kasztanową?

    OdpowiedzUsuń