poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Śmietankowe serca

Przepis w ramach "Misji - Dorota" - zaległy, bo wykonany z miesiąc temu w nudnawe sobotnie przedpołudnie. Zamiast serc wyszła cała menażeria. Ciastka są smaczne, ale najzwyklejsze ze zwykłych. Chociaż niby nic, to jednak zniknęły tajemniczo zaraz po zdjęciu z blaszki. 

ŚMIETANKOWE SERCA

280 gramów mąki
250 gramów masła
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 żółtko

do posypania:
1 białko
cukier kryształ

 
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm - generalnie im grubsze, tym smaczniejsze.Dodałam nieco więcej mąki niż w przepisie, bo ciasto było zbyt rzadkie, więc nie trzeba trzymać się ściśle ilości. Wyciąć kształty. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Ja do zwykłego dodałam cukier migdałowy, bardzo dobrze się sprawdził.  Piec  ok. 20 minut w 175 stopniach, aż do lekkiego zrumienienia ciastek.










1 komentarz: