wtorek, 9 sierpnia 2011

Sernik jagodowy







Serniki nigdy nie znalazły się w moim rankingu ulubionych ciast. Na niektóre szczególne, jak sernik z rosą mojej mamy, patrzę czasem łaskawszym wzrokiem i zjadam kawałek, ale właściwie nie bardzo rozumiem o co tyle hałasu z tym twarogiem. A już klasyczne ciężkie i suche serniki są dla mnie nie do przełknięcia. Dorota Świątkowska jednak serniki lubi i zamieściła kilka przepisów na nie w swojej książce. Słowo sie rzekło, więc i te ciasta muszę polubić, a przynajmniej upiec.
Sernik jagodowy zrobiłam z borówkami amerykańskimi, które sprawiły mi wielką niespodziankę, bo nie zabarwiły sera. Ciasto miało być intensywnie niebieskie, a wyszło białe w fioletowe kropki. Biedronka jakaś...Ale smakiem miło mnie zaskoczył. Lekki i wilgotny sernik przypominał deser. Do jedzenia koniecznie łyżeczką.

SERNIK JAGODOWY
Spód:  
150 g ciastek digestive
75 g masła, roztopionego 
Ciastka należy pokruszyć i zmiksować z masłem. Wyłożyć masą dno foremki (o średnicy   22 cm) i wstawić do lodówki na 20 minut. Ja zrobiłam sernik bez spodu. Jeszcze nie ufam tym ciasteczkowym wynalazkom, a nie miałam czasu na pieczenie kruchego.  
Masa serowa:
750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego (użyłam Łowickiego z wiaderka) 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ewentualnie olejku 
200 g cukru
4 jajka  
2 łyżki mąki 
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)
Polewa:
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 



Składniki masy serowej miksujemy, na końcu dodając jajka. Jagody nadadzą sernikowi ładny kolor, więc radzę nie dać się zwieść borówkom. Masę wylać na schłodzony spód lub bezpośrednio do foremki. Piec około 55 minut w 180 stopniach.Wyjąć z piekarnika i rozsmarować polewę. Piec kolejne 10 minut. Ostudzone ciasto włożyć do lodówki - najlepiej na całą noc. Przechowywać również w lodówce.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam serniki, szczególnie owocowe. Jagodowy też w tym roku robiłam i podbił nasze serca:)

    OdpowiedzUsuń