czwartek, 23 lutego 2012

Kruche ciastka ze stempelkiem

Często zdarza mi się, że najładniejsze foremki kupuję przez przypadek, za niewielkie pieniądze, na wyprzedażach lub w supermarketach. Tak też było z przepięknymi foremkami do ciastek ze stemplami. A najlepsza oczywiście ta z kotem. 
Żeby stemple były widoczne, ciasto powinno być bez proszku do pieczenie. Trzeba też mocno docisnąć foremkę i nie wałkować zbyt cienko. 
Zresztą, nie ważne jak wyjdą, najważniejsze, że z kotem:)




KRUCHE CIASTKA ZE STEMPELKIEM

175  zimnego masła 
pół szklanki cukru 
szczypta soli 
3 żółtka 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2 szklanki mąki 
2 łyżki maślanki

Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto. Włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie, wycinać ciasteczka, przybijać stempelki. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut - do zezłocenia.


2 komentarze: