środa, 14 marca 2012

Maślane ciastka z lukrem

Takie ciastka , oprócz tego, że wyglądają dekoracyjnie, muszą dobrze smakować. Najważniejsza jest dobra baza. Niektórzy nie są w stanie znieść słodyczy lukrowych ozdób, więc istotne, żeby to, co zostanie było naprawdę smaczne. I ten przepis spełnia wszystkie wymagania dotyczące supermaślanych ciastek.Ale ciastka ciastkami, a pierwsze skrzypce gra dziś lukier...

To moje pierwsze podejście do lukru plastycznego, więc wiele jest jeszcze do dopracowania, ale  jednocześnie zdjęcia dowodzą, że nie ma w pracy z lukrem nic trudnego. Nawet mierne zdolności plastyczne wystarczą, żeby zrobić coś całkiem ładnego. A w dobie przeglądarek internetowych nawet duża wyobraźnia nie jest konieczna.

LUKROWANE CIASTKA MAŚLANE


Ciastka:
400 g mąki
250 g cukru
240 g miękkiego masła
2 łyżeczki aromatu 
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli


Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i aromat, zmiksować. Przesianą mąkę połączyć w oddzielnej misce z solą i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy maślanej. Zagnieść ciasto. Włozyć do lodówki na minimum godzinę. Wałkować na grubość ok. 5 mm (nie za cienko). Piec 6-10 minut w 200 stopniach do zezłocenia.Studzić na kratce. Podane proporcje wystarczą na ok. 30 ciastek.

Lukier:
Lukier zrobiłam z tego przepisu. Cały proces wydaje się dość skomplikowany, ale po pierwszym wykonaniu wszystko okazuje się bardzo proste.

Gotowe ciastka dekorujemy lukrem, który przyklejamy mieszanką cukru pudru z wodą tak, żeby powstał dość gęsty klej.







1 komentarz:

  1. Gdzie kot Prąż? Najbardziej lukrowy z lukrowych

    OdpowiedzUsuń