Takie ciastka , oprócz tego, że wyglądają dekoracyjnie, muszą dobrze smakować. Najważniejsza jest dobra baza. Niektórzy nie są w stanie znieść słodyczy lukrowych ozdób, więc istotne, żeby to, co zostanie było naprawdę smaczne. I ten przepis spełnia wszystkie wymagania dotyczące supermaślanych ciastek.Ale ciastka ciastkami, a pierwsze skrzypce gra dziś lukier...
To moje pierwsze podejście do lukru plastycznego, więc wiele jest jeszcze do dopracowania, ale jednocześnie zdjęcia dowodzą, że nie ma w pracy z lukrem nic trudnego. Nawet mierne zdolności plastyczne wystarczą, żeby zrobić coś całkiem ładnego. A w dobie przeglądarek internetowych nawet duża wyobraźnia nie jest konieczna.
LUKROWANE CIASTKA MAŚLANE
Ciastka:
400 g mąki
250 g cukru
240 g miękkiego masła
2 łyżeczki aromatu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i aromat, zmiksować. Przesianą mąkę połączyć w oddzielnej misce z solą i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy maślanej. Zagnieść ciasto. Włozyć do lodówki na minimum godzinę. Wałkować na grubość ok. 5 mm (nie za cienko). Piec 6-10 minut w 200 stopniach do zezłocenia.Studzić na kratce. Podane proporcje wystarczą na ok. 30 ciastek.
Lukier:
Lukier zrobiłam z tego przepisu. Cały proces wydaje się dość skomplikowany, ale po pierwszym wykonaniu wszystko okazuje się bardzo proste.
Gotowe ciastka dekorujemy lukrem, który przyklejamy mieszanką cukru pudru z wodą tak, żeby powstał dość gęsty klej.
Gdzie kot Prąż? Najbardziej lukrowy z lukrowych
OdpowiedzUsuń