poniedziałek, 12 marca 2012

Chleb na dobry początek

Zmiany, zmiany, zmiany... W czasie Wolnej Soboty nie tylko ja piekę. Do kuchni blogowej wprowadził się Przemek, co oznacza nowe przepisy i nową jakość. Bardziej wytrwanie niż deserowo, więc doskonałe uzupełnienie. Zaczynamy od codzienności, czyli od chleba.


CHLEB

Chleb jest bardzo mało pracochłonny i prosty do wykonania. Mi zawsze najdłużej zajmuje zmywanie "po akcji".
25g świeżych drożdży
2 szklanki wody
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
mąka (>600g)
dodatki (np.: pomidory suszone, orzechy włoskie, siemię lniane, pestki słonecznika itp.)

Wodę podgrzewamy do temperatury ~37C. Wkruszamy drożdże do dużej miski i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cukier i sól, a następnie mieszamy wszystko do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy olej i ewentualne dodatki. Potem stopniowo wsypujemy mąkę. W oryginalnym przepisie należy dodać 600g mąki, ale u mnie wychodzi sporo więcej. Wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od naczynia i od ręki :) Jeśli trzeba i ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Po wyrobieniu, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut. Następnie formujemy bochenek/bochenki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy ostrym nożem wierzch ciasta. Bochenki zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Czas pieczenia to ~30 minut.

Przemek

1 komentarz: