Tort tylko z nazwy, bardziej ciasto bezowe z pyszną masą na wierzchu. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zaskakujący w smaku. Nie jadłam jeszcze równie dobrej masy. Spód jest też zupełnie inny niż tradycyjny biszkopt. Trudno opisać - trzeba spróbować.
LEKKI TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI I OWOCAMI
Ciasto bezowe:
3/4 szklanki cukru
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
50 g posiekanych drobno suszonych fig
50 g suszonej żurawiny
50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
50 g startej na tarce czekolady mlecznej
szczypta soli
Krem:
serek mascarpone - 250 g
6 łyżek nutelli
2 łyżki Cointreau lub innego likieru cytrusowego - pominęłam
Ciasta - białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać cukier - po łyżce, aż masa stanie się lśniąca i gęsta.Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 1 godzinę w 170 stopniach.
Krem - wszystkie składniki wymieszać łyżką. Wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta. Gotowe.
piękny, czekoladowy i ta warstwa czekoladowa rzeczywiście wygląda na lekką i puszystą:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj to fakt, ciasto było nieziemskie :) Zjadłam cały mój przydział :)
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze po przeczytaniu i obejrzeniu nie zachwycilo mnie,ale wydalo mi sie ze przepis pasuje do ciasta ktore ostatnio jadlam u koleżanki . W praktyce super juz wprosilam sie na nastepne.
OdpowiedzUsuń