sobota, 19 listopada 2011

Kremowy sernik piernikowy

O smaku tego sernika może świadczyć fakt, że już zastał zamówiony na święta. Łatwe, bezproblemowe ciasto, którego zapach przypomina, że Boże Narodzenie już za pięć tygodni.Coraz bardziej przekonuję się też do ciasteczkowych spodów, bo znacznie ułatwiają życie i są co najmniej tak dobre, jak kruche ciasto (którego nie znoszę zagniatać), o ile nie lepsze. Smakowitość pełna.




KREMOWY SERNIK PIERNIKOWY

 spód: 
180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych 
50 g roztopionego  masła
50 g posiekanych drobno orzechów włoskich 
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

masa: 
350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
250 g serka mascarpone 
3 jajka
 pół szklanki jasnego brązowego cukru 
pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem) 
1 szklanka śmietany kremówki 
1 łyżka mąki pszennej 
aromat rumowy (do smaku)
 
Spód - wszystkie składniki wymieszać i włożyć do blaszki o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć mocno łyżką.
Masa serowa - wszystkie składniki zmiksować (czy jest coś łatwiejszego do zrobienia?:)

Masę wylać na przygotowany spód. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Włożyć do lodówki  na kilka godzin, dopiero wtedy sernik ma odpowiednią konsystencję.



4 komentarze:

  1. Poproszę o kawałek w poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha:) Też chętnie zjem taki sernik w Święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ania, niestety sernik piekłam tydzień temu i wyemigrował do Gdańska. Mewy nie miały okazji spróbować, bo wszystko zjedliśmy sami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik i piernik.. już mi się te smaki podobają.

    OdpowiedzUsuń