KREMOWY SERNIK PIERNIKOWY
spód:
180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych
50 g roztopionego masła
50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
masa:
350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
pół szklanki jasnego brązowego cukru
pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki pszennej
aromat rumowy (do smaku)
Spód - wszystkie składniki wymieszać i włożyć do blaszki o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć mocno łyżką.
Masa serowa - wszystkie składniki zmiksować (czy jest coś łatwiejszego do zrobienia?:)
Masę wylać na przygotowany spód. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Włożyć do lodówki na kilka godzin, dopiero wtedy sernik ma odpowiednią konsystencję.
Poproszę o kawałek w poniedziałek :)
OdpowiedzUsuńPycha:) Też chętnie zjem taki sernik w Święta:)
OdpowiedzUsuńAnia, niestety sernik piekłam tydzień temu i wyemigrował do Gdańska. Mewy nie miały okazji spróbować, bo wszystko zjedliśmy sami:)
OdpowiedzUsuńsernik i piernik.. już mi się te smaki podobają.
OdpowiedzUsuń