sobota, 12 maja 2012

Waniliowe babeczki z lukrem królewskim

Babeczki są rzeczywiście bardzo ładne. Lukier królewski wygląda elegancko i dobrych kilka dni zachowuje klasę. Mam tylko mieszane uczucia co do samych babeczek - jadłam lepsze, ale trafili się i tacy degustatorzy, którym bardzo smakowały. Przepis z bloga Dorotus.









WANILIOWE BABECZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM


Babeczki (ok. 12 sztuk):
130 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 - 3 łyżki mleka

Lukier królewski:
2 białka
2-3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Masło utrzeć z cukrem. Wbijać po jednym jajku i miksować aż do połączenia składników. Jeśli nawet ciasto się zważy, nie będzie to później wyczuwalne. Wsypać przesianą make i proszek, dodać ekstrakt z wanilii, mleko i wymieszać łyżką. ciasto nakładac do 1/2 wysokości papilotki. Piec 20-25 minut w 190 stopniach bez termoobiegu. Wystudzić na kratce.

Utrzeć białka (drewnianą kulą lub łyżką) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Cukier dodawać stopniowo az lukier będzie gładki. Lukier powinien być bardzo gęsty, zeby nie spłynął z babeczek.

Każdą wystudzoną (to ważne) babeczkę polać dokładnie lukrem. Udekorować. 

2 komentarze:

  1. śliczne a na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do zabawy zostałaś otagowana http://naturalniepienkna.blogspot.com/2012/05/tagwiem-co-jem.html

    OdpowiedzUsuń