poniedziałek, 14 maja 2012

Pasztet z soczewicy

Był już pasztet sojowy, teraz czas na soczewicowy. Jest dużo bardziej delikatny i kremowy. Bardzo dobry na kanapki, ale podany z kaszą i surówką sprawdzi się też w roli głównej obiadowej.
 Przepis pochodzi z przyjemnego wizualnie Lawendowego domu... - cytuję w całości. Od siebie dodałam tylko pestki słonecznika.






PASZTET Z SOCZEWICY

"200 g suchej czerwonej soczewicy
4 marchewki
1 cebula
3 jajka
Sól ziołowa
Pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka przyprawy curry
4 łyżki oleju

 

Soczewicę gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i cebulę smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną wcześniej kolendrą. Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 45-50 minut. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy."



5 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uuuwielbiam domowe pasztety :) chociaż sama jeszcze nigdy nie robiłam... Zapraszam do mnie na rymowane przepisy na http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. ok ale 200g soczewicy w jakiej ilosci wody oraz jak odsączyc soczewice ??

    OdpowiedzUsuń
  4. Wody wlewasz tyle, żeby zakryła soczewicę ok 1 cm. A odsączam na sicie.

    OdpowiedzUsuń