Był już pasztet sojowy, teraz czas na soczewicowy. Jest dużo bardziej delikatny i kremowy. Bardzo dobry na kanapki, ale podany z kaszą i surówką sprawdzi się też w roli głównej obiadowej.
Przepis pochodzi z przyjemnego wizualnie Lawendowego domu... - cytuję w całości. Od siebie dodałam tylko pestki słonecznika.
PASZTET Z SOCZEWICY
"200 g suchej czerwonej soczewicy
4 marchewki
1 cebula
3 jajka
Sól ziołowa
Pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka przyprawy curry
4 łyżki oleju
4 marchewki
1 cebula
3 jajka
Sól ziołowa
Pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka przyprawy curry
4 łyżki oleju
Soczewicę
gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i cebulę smażyć na
oleju na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie doprawić solą, pieprzem,
papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną
wcześniej kolendrą. Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z
odsączoną soczewicą i jajkami. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do
pieczenia, podłużnej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok.
45-50 minut. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy."
Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam:)
OdpowiedzUsuńuuuwielbiam domowe pasztety :) chociaż sama jeszcze nigdy nie robiłam... Zapraszam do mnie na rymowane przepisy na http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuńok ale 200g soczewicy w jakiej ilosci wody oraz jak odsączyc soczewice ??
OdpowiedzUsuńWody wlewasz tyle, żeby zakryła soczewicę ok 1 cm. A odsączam na sicie.
OdpowiedzUsuń