Za chwilę będzie upalnie - naprawdę, już w weekend:) Semifreddo to deser właśnie na takie dni. Domowe lody wymagają pewnego zaangażowania, a semifreddo tylko się miksuje i mrozi. Efekt przekracza oczekiwania, zwłaszcza te chrupiące płatki migdałowe i słodko-kwaśne żurawiny...
SEMIFREDDO
250 g mascarpone
mały kubek śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru
100 g płatków migdałowych
garść suszonych żurawin
3 jajka
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodać olejek, mascarpone i śmietanę, krótko zmiksować. Dodać podprażone na suchej patelni płatki migdałowe i żurawiny. Białka ubić oddzielnie. Dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką.
Małą keksówkę albo plastikowy pojemnik do mrożenia wyłożyć przezroczystą folią spożywczą tak, żeby na brzegach wystawało ok. 5 cm. Do formy wylać masę, wyrównać, przykryć wystającą folią. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
bardzo lubię ten deser
OdpowiedzUsuń