poniedziałek, 7 maja 2012

Ślimaki kawowo-kakaowe


Przemek:
Aż wstyd się przyznać, ale ciastka robiłem dawno temu w marcu. Człowiek lubi spędzać czas przy garach w kuchni, ale jak trzeba sklecić 2-3 zdania i wrzucić na bloga to już jest słabiej. Może dlatego, że o gotowaniu według mnie, trzeba umieć opowiadać/pisać. W TV jest bez liku programów "o gotowaniu", ale ludzi mówiących o tym ciekawie i z pasją można policzyć na palcach jednej ręki.
Wracając do ciastek: zrobiłem je tylko i wyłącznie dlatego, że uważam się za kompletnego laika, jeśli chodzi o pieczenie ciast i ciastek, a tylko trening czyni... lepszego laika ;)



ŚLIMAKI KAWOWO-KAKAOWE

- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g cukru pudru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- starta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- 1 jajko
- 175g masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka mleka

Ślimaki są proste. Z mąki, proszku, cukrów, skórki, soli, jajka i masła zgniatamy ciasto. Kiedy masa jest już jednolita, dzIelimy ciasto na połowy.
Kawę i kakao rozpuszczamy w mleku i tak powstały "smar" dodajemy do jednej połówki ciasta i mieszamy. Następnie obie połówki wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu należy rozwałkować oba kawałki na równe prostąkąty i położyć jeden na drugi. Zwijamy prstokąty i tak powstałą roladę odstawiamy na kolejne 30min. do lodówki.
Piekanik nagrzewamy do około 175C (lub 155C jeśli mamy termoobieg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kładziemy pokrojone plastry o grubości 5 mm. Pieczemy 15 minut, a następnie wcinamy z mlekiem lub kawą ;)
 

2 komentarze:

  1. Moja mama takie robi są pyszne :) Aż mi się ich zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciacha, raz robiłam i były bardzo dobre:). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń