WANILIOWE BABECZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM
Babeczki (ok. 12 sztuk):
130 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 - 3 łyżki mleka
Lukier królewski:
2 białka
2-3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Masło utrzeć z cukrem. Wbijać po jednym jajku i miksować aż do połączenia składników. Jeśli nawet ciasto się zważy, nie będzie to później wyczuwalne. Wsypać przesianą make i proszek, dodać ekstrakt z wanilii, mleko i wymieszać łyżką. ciasto nakładac do 1/2 wysokości papilotki. Piec 20-25 minut w 190 stopniach bez termoobiegu. Wystudzić na kratce.
Utrzeć białka (drewnianą kulą lub łyżką) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Cukier dodawać stopniowo az lukier będzie gładki. Lukier powinien być bardzo gęsty, zeby nie spłynął z babeczek.
Każdą wystudzoną (to ważne) babeczkę polać dokładnie lukrem. Udekorować.
śliczne a na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy zostałaś otagowana http://naturalniepienkna.blogspot.com/2012/05/tagwiem-co-jem.html
OdpowiedzUsuń