Patrząc na listę składników nie podejrzewałam nawet, że ten krem jest taki pyszny. Spokojnie zjadłabym cały słoik samiuteńka, ale niestety musiałam zostawić trochę do ciastek. Oj szkoda, szkoda:) Podobno to jest nieco odchudzona wersja, bo oryginalnie krem powinien być z masłem, jednak nie sądzę, że wiele to zmienia w smaku. Bardzo polecam. Przepis z ulubionego bloga mojewypieki.blox.pl - cytuję bez zmian.
LEMON CURD
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
1 łyżka oliwy (dodałam 1 łyżeczkę)
Wszystkie składniki
(oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować,
mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub
zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz