piątek, 6 kwietnia 2012

Szybki mazurek kajmakowy




Jako że Wielkanoc się zbliża, postanowiłem przedstawić przepis na jedyny mazurek, którego nie można zepsuć. Jest szybki, łatwy i słodki :) Przepis zaczerpnięty z jednej z moich ulubionych książek kucharskich: "DOSKONAŁA KUCHNIA POLSKA" Marka Łebkowskiego.







MAZUREK KAJMAKOWY

300 g mąki
400 g masła
400 g cukru pudru
1 żółtko
200 g mleka w proszku
1 łyżka cukru wanilinowego
bakalie


 
Z mąki, 200g masła, 100g cukru pudru i żółtka zagniatamy ciasto, a następnie wypiekamy spód mazurka. Pozostałe masło rozpuszczamy w rondlu lub na patelni. Do masła dodajemy mleko w proszku, pozostały cukier puder, cukier wanilinowy i dolewamy 50 ml wrzącej wody, a nastepnie mieszamy do uzyskania jedolitej masy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać kilka łyżek wody. Gotową masę wlewamy na wypieczony, ostygnięty spód. Ozdabiamy bakaliami. Kiedy masa stężeje, mazurek jest gotowy do podania.

Przemek

5 komentarzy:

  1. ładnie wyszedł.
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową, bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wyłącza Pani, czy już Pani wyłączyła. Kajakowy mazurek. Ja jestem z Mazur i kiedyś pływałem kajakiem. Jestem kajmakowym mazurkiem? Czy może barankiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli Pan pływał szybko, to może być mazurkiem ;)

    OdpowiedzUsuń