środa, 23 stycznia 2013

Sernik z lemon curd

Uwaga, to jest sernik dla tradycjonalistów. Dla wszystkich, którzy tęsknią za zwykłym polskim twarogiem, a nie jakimś mascarpone czy inną ricottą. Nie jest to sernik rozpływający się w ustach, o nie. To jest sernik dla tych, którzy uważają, że sernik to sernik i składa się głównie i niemal wyłącznie z twarogu. Ale i ci, którzy lubią nowe smaki mają szanse nazwać ten sernik, jeśli nie ulubionym, to całkiem przyzwoitym, bo lemon curd na tym cieście jest przepyszne i pięknie współgra z białym serem. Warto upiec i wyrobić sobie własną opinię.Dodatkowym atutem jest fakt, że przepis i wykonanie są banalnie proste. 
Źródło przepisu: Moje wypieki




SERNIK Z LEMON CURD


250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
110 g masła
750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego
110 g cukru 
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 
3 jajka


Ciastka pokruszyć na drobny piasek, masło rozpuścić. Połączyć w jednolitą masę i wcisnąć w dno i boki formy o średnicy 22 cm. Schłodzić w lodówce min. 30 minut.
Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Dodawać pojedynczo jajka. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. Wystudzić sernik w lekko uchylonym piekraniku.
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd z tego przepisu .

5 komentarzy:

  1. Robiłam, pyszny jest. Twój wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciociu Go, jest prośba o przepis na ciacho drożdżowe, co by urosło pod sam sufit i nadawało się dla małych Bobrów. Prośbę kieruje do Ciebie Babka Anka od Dysia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie mam serca do drożdżowych ciast. Ale z tego przepisu na pewno wyjdzie:
    http://www.mojewypieki.com/przepis/puszyste-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaję do ulubionych - z lemon curd nigdy nie jadłam :) Muszę spróbować. W mojej rodzinie prawie wszyscy przepadają za sernikami.

    OdpowiedzUsuń