Gotowanie w terenie, czyli nie w mojej kuchni, to dla mnie dość niekomfortowa sytuacja. Nie wiem jak piecze piekarnik, jakie blaszki są dostępne i czy na pewno wszystkie składniki znajdę w szafkach. Poza tym ciasto piekłam pierwszy raz, a miało wyjść idealnie, bo było prezentem na imieninowy stół babci. Jednak jak zwykle blog mojewypieki nie zawiódł i wszystko się udało.
Sezamowiec jest słodki, bardzo chałwowy i chyba nie na co dzień. Jako wyjątkowe ciasto na wyjątkowe okazje jak najbardziej. Jest wysoki i wygląda bardzo efektownie, tak jak powinno wyglądać ciasto na babcinym spotkaniu (no bo chyba nie nazywałabym tego imprezą:)
Przepis cytuję za Dortus - nie zmieniłam w nim nic a nic.
SEZAMOWIEC
"Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250 g masła/margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
Masa sezamowa:
1 szklanka sezamu (z czubem)
1/4 szklanki cukru
40 g masła/margaryny
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.
Masa kokosowa:
2/3 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.
Masa z chałwy:
1/2 szklanki cukru
150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
125 g miękkiego masła/margaryny
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.
Ponadto:
1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe
Wykonanie:
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień."
A ten czarny kawałek po prawej to co za jeden? :)
OdpowiedzUsuńA to czekoladowe z galaretką - dla drugiej babci z imprezą imieninową:)Bardzo smaczne, napisze o nim później.
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto w wersji bezdżemowej i jest równie smakowite!
OdpowiedzUsuń