sobota, 2 lipca 2011

Sezamowiec

Gotowanie w terenie, czyli nie w mojej kuchni, to dla mnie dość niekomfortowa sytuacja. Nie wiem jak piecze piekarnik, jakie blaszki są dostępne i czy na pewno wszystkie składniki znajdę w szafkach. Poza tym ciasto piekłam pierwszy raz, a miało wyjść idealnie, bo było prezentem na imieninowy stół babci. Jednak jak zwykle blog mojewypieki nie zawiódł i wszystko się udało.
Sezamowiec jest słodki, bardzo chałwowy i chyba nie na co dzień. Jako wyjątkowe ciasto na wyjątkowe okazje jak najbardziej. Jest wysoki i wygląda bardzo efektownie, tak jak powinno wyglądać ciasto na babcinym spotkaniu (no bo chyba nie nazywałabym tego imprezą:)

Przepis cytuję za Dortus - nie zmieniłam w nim nic a nic.

SEZAMOWIEC

"Składniki na ciasto kruche:  

3 szklanki mąki pszennej
 1/4 szklanki cukru pudru 
250 g masła/margaryny 
5 żółtek 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:  
1 szklanka sezamu (z czubem) 
1/4 szklanki cukru 
40 g masła/margaryny 
2 łyżki miodu

Wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa:  
2/3 szklanki cukru 
200 g wiórków kokosowych 
5 białek

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy:  
1/2 szklanki cukru 
150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej 
125 g miękkiego masła/margaryny

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Ponadto:  
1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe

Wykonanie:

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień."

3 komentarze:

  1. A ten czarny kawałek po prawej to co za jeden? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to czekoladowe z galaretką - dla drugiej babci z imprezą imieninową:)Bardzo smaczne, napisze o nim później.

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to ciasto w wersji bezdżemowej i jest równie smakowite!

    OdpowiedzUsuń