niedziela, 5 czerwca 2011

Botwinka

W kwestii zup wyznaję zasadę "mniej znaczy więcej". Zupa ogórkowa to przede wszystkim kwaśne ogóry, pieczarkowa to mnóstwo grzybów, a botwinka to badyle z buraczkami i niewiele więcej.

BOTWINKA

2 kostki rosołowe
liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól
5 ziemniaków
pęczek botwinki
koperek
sok z cytryny
jogurt naturalny lub śmietana

Kostki rosołowe i przyprawy wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy.Do wrzącego rosołu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną dość grubo botwinkę. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, dodajemy sok z cytryny i śmietanę.Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem. Marzymy, żeby botwinka była przez cały rok.


3 komentarze:

  1. tak samo mysle, jestem za" botwinka przez cały rok" pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zasada jest moja. Została podprowadzona klasykowi

    OdpowiedzUsuń
  3. To pisałem ja...

    OdpowiedzUsuń