sobota, 4 czerwca 2011

Batonik orzechowo-czekoladowy


Z tym ciastem jest tak, że ilekroć je robię, wygląda trochę inaczej. Na szczęście zawsze smakuje zadowalająco, a względy estetyczne schodzą wtedy na drugi plan. Jest trochę zimowe, na chłodne dni, gdy trzeba się szybko rozgrzać smacznymi kaloriami, czyli zupełnie nie na gorący czerwiec. Ale warto zapamiętać ten przepis, bo już tylko 4 miesiące i wróci jesień:)
Przepis pochodzi  stąd .

BATONIK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

Ciasto:
150 g mąki pszennej
80 g zmielonych orzechów laskowych
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
70 g cukru
110 g miękkiego masła

Polewa:
2 jajka
5 łyżek miodu
1 tabliczka czekolady mlecznej
3/4 szklanki suszonej żurawiny

Posypka:
100 g posiekanych orzechów laskowych

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej o długości boku 23 cm. Można też użyć okrągłej. Piec w 15 minut w 180 stopniach.
Jajka zmiksować z miodem,  dodać żurawinę i posiekaną czekoladę - wylać na przestudzony spód. Posypać posiekanymi orzechami i piec kolejne 40 minut. Kroić po ostudzeniu.

2 komentarze:

  1. a nazwa jego bananowiec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, nie, bananowiec vel chlebek bananowy to zupełnie inne ciasto. Ale też smaczne:)

    OdpowiedzUsuń