czwartek, 17 marca 2011

Ciacha cytrynowe

Obiecałam koleżance domowe ciasteczka. Na blogu mojewypieki znalazłam przepis na cytrynowe brzydactwa. Rzeczywiście żadnego ciasteczkowego konkursu piękności z pewnością by nie wygrały, ale smakują całkiem nieźle. Nie zwalają z nóg,jednak są proste do zrobienia, szybko się pieką i są cytrynowe - czego chcieć więcej?


BRZYDACTWA CYTRYNOWE Z RODZYNKAMI

Składniki:
120 gramów masła
pół szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
dwa duże żółtka
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
100 gramów rodzynek

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, żółtka, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy obie mąki i  rodzynki - znowu dokładnie mieszamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do piekarnika na minimum godzinę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich i rozpłaszczamy łyżką (mój ulubiony fragment).Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni aż będą złote. Uwaga: trzeba pilnować czasu, bo łatwo przypalić.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz