niedziela, 20 marca 2011

Barszcz ukraiński


Weekend stał pod znakiem Ukrainy, barszcz zatem był obowiązkowy. Gotuje taki moja babcia, od niej dostałam przepis zanotowany na przypadkowej kartce charakterystycznym okrągłym pismem. Zupa jest gęsta, sycąca i bardzo bardzo smaczna. Tylko wciąż nie do końca wiadomo czy Ukraińcy rzeczywiście jedzą barszcz ukraiński.




BARSZCZ UKRAIŃSKI

Składniki:
2 kostki rosołowe
pół szklanki drobnej fasoli
1 duża marchewka
pół małej białej kapusty
pół kilograma ziemniaków
2 duże buraki
2 ogórki kiszone
pół cebuli
2 ząbki czosnku
mały kubek śmietany
pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie

Kostki rosołowe, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty zalewamy wodą w dużym garnku. Po zagotowaniu wsypujemy fasolę, która wcześniej moczyła się całą noc w wodzie. Gdy fasola będzie półmiękka (czyli po minimum pół godziny)do garnka wrzucamy pokrojoną w półplasterki marchewkę, buraki i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz grubo poszatkowaną kapustę.Po około 20 minutach warzywa będą prawie gotowe, wtedy dodajemy starte na grubych oczkach tarki ogórki kiszone, pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Bardzo dobry, ale kapuśniak ciut lepszy

    OdpowiedzUsuń