piątek, 8 lipca 2011

Muffinki wytrawne

Zupa chińska albo gorący kubek to nie jest dobra opcja obiadowa. Zwłaszcza w mojej firmie, w której zapanowała moda na "zdrowe jedzenie". W porze obiadowej każdy chodzi po korytarzu z plastikowymi pojemnikami - im bardziej domowy obiad , tym więcej plusów w rankingu popularności. A ja czasem też mam coś z domu, ale zdarza się, że przemykam pod ścianą z pyszniutkim puree ziemniaczanym znanej firmy . Przemykam, bo wzrok żywieniowych neofitów potrafi zabić:)  Muffiny warzywne wywołały w firmowej kuchni lekkie poruszenie, no bo niby nie ze sklepu, ale jednak nie kurczak z mizerią. 
Te muffiny to dobre rozwiązanie obiadowe na dni, w których wiesz, że wyjście na półgodzinny obiad na pewno się nie uda i trzeba będzie coś przegryźć w biegu między jednym spotkaniem a drugim.
Przepis z bloga mojewypieki .

MUFFINY WYTRAWNE

1 czerwona papryka
125 g masła
1 szklanka mleka
2 jajka
200 g sera feta
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa

Ser i paprykę pokroić w kostkę, masło rozpuścić i ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, proszek do pieczeni i przyprawy, w drugiej roztrzepać jajko, mleko i stopione masło.Połączyć suche z mokrym, dodać ser i paprykę, szybko wymieszać - mogą zostać grudki.
Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości, piec w 200 stopniach około 25 minut .                                        




Prążek patrzy obrażonym złym okiem, bo nie dostał żadnej muffinki.



5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię muffinki na wytrawnie- idealnie zastąpią drugie śniadanko.

    śliczny kiciuś;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zawsze na słodko robię. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez robie takie, ale daje jeszcze oliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To moje babeczki na wynos, wytrawne, ale z odrobiną słodyczy:
    http://meals-and-fears.blogspot.com/2012/10/muffinki-z-serem-lazur-i-orzechami.html
    Piszesz, że zupka chińska nie jest zdrowa. Ta z paczki nie, ale łatwo można zrobić swoją :)
    http://meals-and-fears.blogspot.com/2012/10/zdrowa-zupka-chinska.html
    Papryka i feta to pyszne połączenie. Spróbuję Twoich muffinek, a Ty może będziesz miała ochotę spróbować moich przekąsek z fetą i papryką?
    http://meals-and-fears.blogspot.com/2012/11/greckie-dziwadeka.html
    Wybacz, że zarzuciłam Cię przepisami, ale wspomniałaś o kilku rzeczach, o których zdążyłam napisać w ciągu krótkiego żywota mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hehe też lubię to puree pewnej znanej firmy. Tylko co ja się nasłucham w pracy jakie to niezdrowe i jak ja mogę to jeść itp A takie wytrawne muffiny to faktycznie świetny pomysł na przekaskę do pracy, jak nam się nudza kanapki.Ja jeszcze wrzucam szynke i oliwki do tego

    OdpowiedzUsuń