czwartek, 24 października 2013

Zupa z cukinii z miętą

Mimo że październik jest wyjątkowo słoneczny, mimo że uwielbiam jesień i mogłabym ciągle śpiewać pod nosem "niech trwa, niech trwa..." to jednak już nie ugotuję tej zupy w tym roku. Cukinia z miętą to upał, słońce i robienie jej jesienią jest nie na miejscu. Trochę nie wypada :) Chyba, że ktoś się mocno uprze. I z tęsknoty za latem będzie ją gotował w październiku. A co tam, nawet w listopadzie.



ZUPA Z CUKINII Z MIĘTĄ

duża cukinia
dwa ziemniaki 
ząbek czosnku
oliwa
bulion warzywny
cebula
garść posiekanej mięty
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz


W garnku z grubym dnem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać cukinię i ziemniaki - pokrojone w kostkę. Smażyć kilka minut. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać miętę i mąkę wymieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem. Można zabielić jogurtem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz