Książki i gotowanie- dwie czynności kojarzące mi się z wolną sobotą. Na szczęście znajduję czas na obie te przyjemności nie tylko w wolne dni.
Recenzje i przepisy - taki jest plan
Na pierwszy ogień
KROKIETY ZIEMNIACZANO-PIETRUSZKOWE
Przepis pochodzi z książki "Świeże i smaczne warzywne przysmaki". Zdjęcia potraw wyglądają w niej bardzo apetycznie, ale zazwyczaj rzeczywistość mocno różni się od obiecanych widoków. Nie zawsze oznacza to, że danie wygląda gorzej, ale...inaczej. Musiałam lekko zmodyfikować przepis,żeby krokiety/kotlety były bardziej zwarte.
Składniki:
1/2 szklanki ryżu
4 średnie ziemniaki
1/2 szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
ziarna sezamu do panierowania
sól, pieprz, słodka papryka
olej do smażenia
Ryż i ziemniaki gotujemy do miękkości. W dużej misce, używając blendera, mieszamy je z natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Z powstałej masy formujemy krokiety/kotlety i obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Kotlety są dobrą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Dzięki sezamowi wyglądają zachęcająco i niebanalnie. Chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku.Najsmaczniejsze prosto z patelni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz