BRZYDACTWA CYTRYNOWE Z RODZYNKAMI
Składniki:
120 gramów masła
pół szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
dwa duże żółtka
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
100 gramów rodzynek
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, żółtka, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy obie mąki i rodzynki - znowu dokładnie mieszamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do piekarnika na minimum godzinę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich i rozpłaszczamy łyżką (mój ulubiony fragment).Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni aż będą złote. Uwaga: trzeba pilnować czasu, bo łatwo przypalić.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz