Weekend stał pod znakiem Ukrainy, barszcz zatem był obowiązkowy. Gotuje taki moja babcia, od niej dostałam przepis zanotowany na przypadkowej kartce charakterystycznym okrągłym pismem. Zupa jest gęsta, sycąca i bardzo bardzo smaczna. Tylko wciąż nie do końca wiadomo czy Ukraińcy rzeczywiście jedzą barszcz ukraiński.
BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki:
2 kostki rosołowe
pół szklanki drobnej fasoli
1 duża marchewka
pół małej białej kapusty
pół kilograma ziemniaków
2 duże buraki
2 ogórki kiszone
pół cebuli
2 ząbki czosnku
mały kubek śmietany
pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie
Kostki rosołowe, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty zalewamy wodą w dużym garnku. Po zagotowaniu wsypujemy fasolę, która wcześniej moczyła się całą noc w wodzie. Gdy fasola będzie półmiękka (czyli po minimum pół godziny)do garnka wrzucamy pokrojoną w półplasterki marchewkę, buraki i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz grubo poszatkowaną kapustę.Po około 20 minutach warzywa będą prawie gotowe, wtedy dodajemy starte na grubych oczkach tarki ogórki kiszone, pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku.
Smacznego
Bardzo dobry, ale kapuśniak ciut lepszy
OdpowiedzUsuńA pomidorowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuń